MTA Nyelvtudományi Intézet Finnugor és nyelvtörténeti osztály

Department of Finno-Ugric and Historical Lingustics, RIL HAS

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése
Home Pályázatok / Competitions
Pályázatok / Competitions

Ob-Ugric languages: conceptual structures, lexicon, constructions, categories

E-mail Nyomtatás PDF

The goal of the project is to provide innovative descriptive resources for and modern linguistic analysis of two related Ob-Ugric languages Khanty (Ostyak) and Mansi (Vogul), to create  a modern descriptive online resource on Ob-Ugric languages, consisting of a text corpus (for four dialects), an e-dictionary and an e-grammar.


See a detailed description  in Hungarian and in English.

Módosítás dátuma: 2010. augusztus 16. hétfő, 15:10
 

OTKA 71707: Obi-ugor morfológiai elemzők és korpuszok

E-mail Nyomtatás PDF

A projekt/pályázat vezető kutatója: Fejes László

A jelen pályázatban szereplő résztvevő: Sipos Mária, Ruttkay-Miklián Eszter

Projekt címe: Obi-ugor morfológiai elemzők és korpuszok

OTKA száma: NF 71707

Kezdő év: 2008

Záró év: 2010

Módosítás dátuma: 2010. március 14. vasárnap, 08:10 Bővebben...
 

OTKA K 60807: A nganaszan nyelv számítógépes morfológiai elemzése

E-mail Nyomtatás PDF


OTKA száma: K 60807
Kezdő év: 2006
Záró év: 2009
A projekt vezető kutatója: Wagner-Nagy Beáta, távollétében 2008 novemberétől Várnai Zsuzsa a megbízott vezető kutató

A jelen pályázatban résztvevők:

 • Novák Attila,
 • Szeverényi Sándor,
 • Várnai Zsuzsa,
 • Wagner-Nagy Beáta

A MTA Nyelvtudományi Intézetének konzorciumi vezetésével egy NKFP pályázat (2001/5/135: Komplex uráli nyelvészeti adatbázis) keretében 2001 és 2005 között kilenc uráli nyelvre kíséreltek meg több-kevesebb sikerrel számítógépes morfológiai elemzőprogramot alkotni egységes szempontok alapján. A nganaszan nyelv – mely az uráli nyelvek között az egyik legveszélyeztetettebb (alig ötszázan beszélik), és a legkevésbé kutatottak egyike – szintén bekerült a vizsgált nyelvek közé.

A nganaszan szóalaktani elemzőprogram jelentősége és fontossága nemcsak abban rejlik, hogy különböző nganaszan szövegek gyors és automatikus morfológiai elemzését teszi lehetővé, így olyan kutatók számára is hozzáférhetővé teszi ezt a különleges nyelvet, akik egyébként korábban nem foglalkoztak vele, hanem elsődlegesen abban, hogy a program rávilágít a nganaszan nyelv fonológiájáról és morfológiájáról jelenleg rendelkezésre álló leírások olyan ellentmondásaira, ill. hiányosságaira, amelyek korábban nem voltak ismertek. Míg a nganaszan morfofonológia nyelvészeti modelljeinek a pontosság és a teljesség szempontjából való vizsgálata a nyelv rendkívüli bonyolultsága miatt emberi erővel szinte lehetetlen feladat, a program lehetővé teszi, hogy nagyon részletesen teszteljük a nyelvtan adekvátságát.
A projekt célja, hogy az elemzőprogram fejlesztésével, a hiányos és ellentmondásos adatok, paradigmák tisztázásával, újabb szövegek, hangzóanyagok terepen történő gyűjtésével a nganaszan teljes fonológiai és morfológiai leírását adhassuk, hogy minél pontosabb leírás maradjon fent erről a kihalás szélén álló, különleges kis nyelvről.

A kutatás eredményei:

 1. online nganaszan morfológiai elemző program és adatbázis.
 2. megelemzett és egyértelműsített szövegek
 3. szövegygyűjtemény: 58 szöveg magyar fordítással
 4. Az elemzőprogram fejlesztésével, a programírás során felmerült (morfo)fonológiai problémák megoldása, valamint a terepen gyűjtött anyagok és tapasztalatok révén a nganaszan nyelv korábbiaknál sokkal alaposabb és korszerűbb leírását adjuk egy modern szemléletű monografikus feldolgozás keretében.
 5. A gyűjtött nyelvi anyag révén pontosabb képet kapunk a nganaszan beszélt nyelvről, a mindennapok szókincséről (az eddig lejegyzett szövegek túlnyomó része folklór-, illetve szakrális szöveg), amely további lexikológiai, etimológiai kutatásokat tesz majd lehetővé.
Módosítás dátuma: 2010. július 15. csütörtök, 12:56 Bővebben...
 

OTKA T 048309: Permi nyelvészeti adatbázisok

E-mail Nyomtatás PDF

A projekt/pályázat vezető kutatója: Csúcs Sándor

A jelen pályázatban szereplő résztvevő: Fejes László

Kutatási idő ráfordítása (%): Csúcs 50 %, Fejes 100 %

Projekt címe: Permi nyelvészeti adatbázisok

OTKA száma: T 048309

Kezdő év: 2005

Záró év: 2008

 

Módosítás dátuma: 2010. július 15. csütörtök, 12:56 Bővebben...
 

NKFP-5/135/01: Komplex uráli nyelvészeti adatbázis

E-mail Nyomtatás PDF

[A Complex Uralic Linguistic Database: in English see bellow]

A projektum célja három komponensből álló számítógépes adatbázis, illetőleg elemző létrehozása volt: Uráli Etimológiai Adatbázis: az uráli nyelvek közös szókincsének szótári adatbázisa; Uráli Morfológiai Elemző: kilenc uráli nyelv egységes szempontú morfológiai leírásán alapuló számítógépes morfológiai elemzése (a nyelvi szövegeket a program elemzi, s megmutatja, hogy a szöveget alkotó szavaknak melyek az alaktani összetevői); Osztják (hanti) értelmezőszótár és szöveggyűjtemény: az osztják nyelv szinjai nyelvjárásának értelmező szótára, valamint szurguti nyelvjárásának folklór szöveggyűjteménye (hangzó anyaggal) elektronikus adathordozón. Mindhárom résztéma hiányzott nemcsak a hazai, de a nemzetközi finnugrisztikai kutatásokból is. A leírt, feldolgozott nyelvek veszélyeztetettek.

Módosítás dátuma: 2009. február 02. hétfő, 21:45 Bővebben...