MTA Nyelvtudományi Intézet Finnugor és nyelvtörténeti osztály

Department of Finno-Ugric and Historical Lingustics, RIL HAS

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Home

UraloNet

E-mail Nyomtatás PDF
A projekt révén a MTA Nyelvtudományi Intézetében és a Koblenzi Egyetem együttműködésében évek óta készülő nyelvészeti adatbázis internetes publikálását tesszük lehetővé.

Az adatbázis alapját az Uralisches Etymologisches Wörterbuch (UEW, Akadémiai Kiadó, 1986–1989) anyaga képezi. A mű az 1970-es és 1980-as évek legfelkészültebb uralista összehasonlító nyelvészeinek közreműködésével (Bakró-Nagy Marianne, Csúcs Sándor, Erdélyi István, Honti László, Korenchy Éva, Rédei Károly, K. Sal Éva, Vértes Edit) jött létre a MTA Nyelvtudományi Intézetében, és összefoglalja a finnugrisztika 1980-as évek végéig született hazai és nemzetközi eredményeit. Elismertségének egyik mutatója, hogy 1993-ban Akadémiai díjat kapott.

Az e szótáron alapuló adatbázis létrehozására irányuló munkálatok az 1990-es évek elején kezdődtek, ugyancsak az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Az 1990-es évek végétől a projekthez csatlakozott a Koblenzi Egyetem is, ahol programozói feladatokat végeztek Prof. Bátori István vezetésével. 2009-től a nyugdíjazások miatt az adatbázis gondozását és karbantartását fokozatosan a MTA Nyelvtudományi Intézete veszi át, vagyis a Nyelvtechnológiai Kutatócsoport munkatársai látják el a programozói feladatokat. Az együttműködés koordinátora Váradi Tamás.

A projektben egyrészt a tetemes mennyiségű nyelvi anyag ellenőrzését és javítását, másrészt a hálózati felhasználói felület megtervezését, illetve a tesztelést végezzük el.

Az adatbázis az etimológiai és nyelvtörténeti kutatásokat, továbbá a magyar, finnugor vagy más nyelvészet szakos tanulmányokat folytatókat fogja új lehetőségekhez juttatni, illetve az érdeklődő nagyközönség számára is elérhető és használható lesz. Internetes formában a MTA NytI szerveréről lesz elérhető.
Módosítás dátuma: 2010. július 19. hétfő, 15:38